Bygge- og anlægsbranchen fik ikke så lidt af en opsang, da Esther Michelsen Kjeldahl fra Den Grønne Studenterbevægelse stod ansigt til ansigt med et halvt hundrede repræsentanter fra forskellige dele af branchen.
Anledningen var årsmødet 22. maj 2019 i Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar (FBSA), og mødet satte FN´s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling på dagsordenen.
–Byggebranchen skal klart vise, at den vil være med til at løse klimakrisen. Omstillingen begynder her og nu, og hvis branchen vil ha´ fat i visionære unge talenter, skal den komme med ambitiøse tiltag på klimaområdet. Det at håndtere klimakrisen skal være omdrejningspunktet for alle branchens beslutninger, sagde Esther Michelsen Kjeldahl, der lige nu er ved at afslutte en master på The London School of Economics (og ja, hun fløj ikke fra London til København).
Nye krav på vej
–De studerende, jeg taler med i London og i København, har for længst erkendt klimakrisens betydning. Derfor er de færreste af os interesserede i at arbejde et sted, der ikke vægter klimaet meget højt. Vi er meget bevidste om, hvad det er, vi bidrager med via vores arbejde, og vi vil gerne sikre, at de mange timer, vi bruger på en arbejdsplads, har en positiv indvirkning på samfundet og på jordkloden, sagde hun.
Martin Manthorpe, direktør for strategi og forretningsudvikling i NCC og bestyrelsesmedlem i FBSA, hilste det velkomment, at kræfter udefra har høje klimaambitioner og kigger bl.a. byggebranchen efter i sømmene.
–Faktisk er det meget livsbekræftende, at klimaambitionerne kommer fra de unge, og jeg hilser det velkomment, når der fra forskelligt hold stilles krav til branchen. Eftersom vi nærmest konstant har brug for mere og mere arbejdskraft i byggeriet, er det klart, at virksomhederne skal forberede sig på, at kommende medarbejdere vil stille helt andre krav, end vi har været vant til. Som arbejdsgivere må vi indse, at verdensmålene kommer til at spille en afgørende rolle på mange fronter, sagde Martin Manthorpe.
En grøn alliance
Ester Michelsen Kjeldahl har bemærket, at byggebranchen rent faktisk efterspørger mere klimaregulering fra en kommende regering.
–Det ser ud som om, at der på tværs af virksomheder, fagforbund, erhvervsorganisationer og ngo´er er skabt en grøn alliance, som efterlyser handling på klima- og miljøområdet. Men igennem hele min opvækst har jeg oplevet, at klima og miljø gang på gang er blevet forsømt. Så jeg er skeptisk, indrømmede hun.
To erhvervsområder, transportsektoren og landbruget, har allerede meldt ud, at de arbejder på at indfri konkrete mål på klima- og miljøområdet, og Martin Manthorpe fra NCC savner en tilsvarende melding fra byggebranchen.
–Vi skal diskutere meget mere klima og miljø. Branchen har brug for en stærk fælles stemme meget, meget snart. Måske er byggebranchen på virksomhedsniveau optaget af verdensmålene, men som branche er vi ikke til stede. Hvis vi ikke snart samler os om en dagsorden for klima og miljø, så kommer der politisk regulering på området. Derfor er branchen nødt til at komme med indspark til politikerne, så fremtidens politik på området bliver mere konkret og båret af de erfaringer, vi har i vores branche, sagde Martin Manthorpe.
Følg bevægelsen
Den Grønne Studenterbevægelse bliver fulgt af flere tusinde unge og bruger i øvrigt tiden frem til folketingsvalget 5. juni 2019 på at gennemføre forskellige kampagner. Hensigten er, at få det kommende valg til så meget som muligt at dreje sig om klimaet. Man kan således møde repræsentanter for bevægelsen på Christiansborg Slotsplads. Her vil man i de sidste ti døgn frem mod valget sikre sig, at ingen politikere ignorerer klimaet!
Tekst af Søren Egert, journalist ved NXT
Fotos af Madeleine Kate McGowan, kunstnerisk leder ved NXT